Recently in Webben Category

Efter att ha jobbat med Wordpressaccentmagasin.se är jag riktigt sugen på att byta även för den här sajten. Bloggen tror jag skulle vara ganska enkel att flytta över, men för att få till design och struktur som jag vill... det lär vara någon dags arbete. Får väl börja så smått och ta någon timma i taget.

Så varför byta? Huvudskälet kan sammanfattas i ett ord: användarna. Det finns en fantastisk utvecklarcommunity kring Wordpress! Det finns färdiga lösningar för nästan alla problem man ramlar över - bara att ladda hem en plugin och köra.

Sajten accentmagasin.se byggdes för övrigt på mindre än två dagar (av undertecknad som inte är webbutvecklare). Visst har vi fortsatt att peta i detaljerna sedan lanseringen i mellandagarna men det är mest småsaker. Mer om detta en annan gång.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Intressant. Sedan Monty Python börjat lägga ut klipp från sina produktioner på YouTube - lagligt och fritt för alla - har deras försäljning av dvd-filmer ökat med 23 000 procent på Amazon.com.

obama.png


Efter att ha sett brottstycken ur Barack Obamas nomineringstal på morgonteve och nyhetssändningar under dagen kände jag mig lite besviken. Sakfrågor i fokus och det visionära, som Obama är så bra på, var som bortblåst.

Nu har jag tittat på talet i sin helhet och herregud vilken skillnad. Klippen jag sett tidigare gör inte talet rättvisa för fem öre. Alldeles oavsett vad man tycker om demokraternas och Barack Obamas politik så är han en fantastisk talare. Jag erkänner att jag är ganska svag för den där amerikanska retoriken, och Obama behärskar den som få andra.

Kolla också in hur New York Times (jag tjatar, men de ligger tveklöst längst fram när det gäller nyhetspresentation på webben) lägger ut talet. Hela texten till talet i en ruta bredvid, som både skrollar automatiskt och är klickbart om man vill navigera till en särskild del av talet. Smart och enkelt.

nyhetsgrafik.png

New York Times har kört en artikelserie om den amerikanska skuldfällan. Nu har man också samlat artiklar och all fakta i en fantastisk interaktiv nyhetspresentation på webben. Tror aldrig jag har sett något liknande i nyhetssammanhang och jag gillar det skarpt.

Faktagrafik, text, bilder och video blandas i en enkel, intuitiv och ruskigt snygg navigering. Som ett komplement till den vanliga publiceringen är det i det närmaste perfekt, se och lär!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Över en lunch på Stora Essingen för några dagar sedan kom vi in på det här med sociala applikationer och nätverk på webben. Jag var den enda i sällskapet som använder den här typen av verktyg i någon större utsträckning, det vanligaste argumentet mot var nog att "det tar sån tid, jag vill inte sitta mer framför datorn".

Jag vet inte jag. För mig ger de här verktygen så mycket mer än de kostar. Det finns nästan obegränsat med kunskap och kompetens där ute, att inte tappa den källan skulle kännas... bortkastat. Mina digitala hangouts använder jag ungefär så här:

Google Reader
Inte i första hand ett verktyg för socialt nätverkade även om det innehåller sådana delar. Här ligger i skrivande stund 497 flöden från bloggar, nyhetssajter och andra tjänster (som Flickr). Enligt den interna statistiken har jag de senaste 30 dagarna läst 15 773 inlägg, märkt 50 med en stjärna (för att hitta tillbaka till dem senare) och delat med mig av 11 till polarna i nätverket.
Det låter mer än vad det är. En stor majoritet av de här inläggen har jag bara slängt ett kort öga på för att sedan snabbt inse att det inte är intressant och klicka mig vidare. Ungefär som när man bläddrar i en tidning, fast snabbare.
(Har tidigare alltid förordat en fristående RSS-läsare, främst NetNewsWire. Det går ännu lite snabbare att skanna av flödet där men fördelarna för Google Reader överväger, främst för att jag då utan problem kan använda det från vilken dator eller telefon som helst.)

Jaiku
Ett verktyg för mikrobloggning som fokuserar på konversation. Korta inlägg som är enkla att kommentera. Perfekt för att ha koll på vad som diskuteras, men också för att få snabb hjälp från smarta människor om man sitter med ett problem.
Här finns främst mitt nätverk i webb- och bloggvärlden. Webbutvecklare, PR- och reklamfolk och journalister, men säkert en massa andra också. Kollar av några gånger per dag. (Kräver att man får en inbjudan för att gå med, hör av dig om du vill ha en. Finns under namnet pierrea om du redan är där.)

Facebook
Är ingen superaktiv användare men gillar det främst för att så många faktiskt finns där. Skippar man alla applikationer och konstigheter är det ett perfekt sätt att hålla grundläggande koll på vad kompisar och kollegor gör. Kollar av statusuppdateringarna ett par gånger om dagen.

Alla mina tre favorithangouts fungerar utmärkt att använda via telefonen. Google Reader på iPhone är lysande och funkar nästan smidigare än via en vanlig webbläsare. Jaiku har en mobilanpassad sajt som fungerar riktigt bra och Facebook finns i form av en kostnadsfri applikation på Appstore. Perfekt när man sitter på pendeln, i en taxi, väntar på bussen eller när du bara har en stund över.

Förutom de tre ovan kollar jag dagligen av Flickr (för att se vad de 75 fotograferna i mitt nätverk har laddat upp). Brukar också titta in på Digg och Reddit med jämna mellanrum, mest som förströelse. Vimeo är en ny favorit för video. Jag finns också på Twitter men är inte så aktiv. Här finns dock några av mina utländska kontakter vilket gör det värt att ha kvar. Jag använder också Delicious för att spara bokmärken, mest sådant jag behöver i jobbet. En liknande tjänst är LaterThis, smidigt att ha när man hittar något man vill läsa men inte har tid just då.

Vilka är dina digitala hangouts?

Det ska bli mycket intressant att se hur åtalet mot The Pirate Bay som presenteras senare i veckan ser ut. DN kallar sajten för "världens största sökmotor för fildelning av musik och filmer" och det är ju precis vad den är. En sökmotor.

The Pirate Bay har massor av servrar placerade på olika ställen runt om i världen och sägs ha omkring tio miljoner användare. Grejen är dock att inte en enda av dessa servrar innehåller en enda upphovsrättsskyddad fil. TPB är bara en sökmotor som pekar vidare. Filerna i fråga finns bara på de tio miljonerna användarnas datorer.

Så vad i hela friden ska Håkan Rosvall åtala för? Och när ska han åtala Google, en sökmotor som innehåller betydligt mer upphovrättsskyddat material än The Pirate Bay?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lite lustigt är det allt med folk som lägger upp Wikipedia-sidor om sig själva.

Via Henning Süssner.

Uppdatering 19.40: Artikeln har anmälts för snabbradering. Vi får se hur länge den blir kvar.

Vi snackar grov medhjälp till brott mot upphovsrätten. Gör en sökning på Google, typ "index of" + "mp3" + "beatles" -html -htm -php - redan bland de översta resultaten finns direktlänkar till upphovsrättsskyddad musik.

Nu väntar vi bara på att Bodström ska ringa upp Vita Huset och be dem se till att Google blir av med sin serverpark. Så här kan vi ju inte ha det.

Fler Google-tips finns här.

Beslagsprotokollen från husransakan mot Piratbyrån och The Pirate Bay i webbhotellet PRQ:s lokaler visar att polisen verkar ha tagit i princip allt som gick att bära därifrån.

Eller vad sägs om "2 st A4-fax 'Beträffande luftkonditionering' påträffade på skrivbordet". Eller "En förpackningslåda adresserad till PRQ".

Kolla själva: protokollen ligger utlagda på Flickr av signaturen Faruk43.

Via Suburbia.

PS. The Pirate Bay är uppe igen. Om än provisoriskt: http://85.17.40.35/

Som IDG redan berättat planerar människorna bakom The Pirate Bay att ha den i gång igen vilken dag som helst, nu baserad på servrar utomlands.

Både Rasmus Fleischer, och Peter (han som inte vill avslöja sitt efternamn) är här i Köpenhamn, på Reboot 8.0. De avslöjade tidigare idag att sajten kommer att speglas på servrar i ett antal olika länder: Holland, Ukraina, Ryssland och ytterligare ett europeiskt land.

Kommentarer