Recently in Teknik Category

Det är julafton för Apple-fans. Under dagen har inte mindre än tre av mig efterlängtade uppdateringar släppts:

Mac OS 10.5.2
En rad fixar mest, men också möjligheten att välja om man vill ha transparent menyrad (nej tack) och fler möjligheter att presentera mappar placerade i dockan. Verkar också ha speedat upp det trådlösa bredbandet. Satt tidigare idag på den plats i lägenheten som har sämst mottagning och laddade hem en fil med 3,4 MB/s... skapligt.

Aperture 2.0
Har laddat hem och kört provversionen ett par timmar och är supernöjd. Betydligt snabbare och snärtigare att jobba med och fler inställningsmöjligheter i RAW-konverteringen av bilderna. Några av kortkommandona verkar ha flyttat vilket är lite irriterande, men man vänjer sig ju. Gränssnittet är delvis omarbetat och skärmen utnyttjas ännu bättre än tidigare.

Uppdatering 13/2: Missade i går att man nu också enkelt kan själv välja kortkommandon i Aperture. Utmärkt för oss med svenska tangentbord, en del kombinationer har varit onödigt krångliga.

Apple TV
Uppdateringen som utlovades på MacWorld i januari har äntligen släppts. För oss i Europa saknas fortfarande möjligheten att hyra film direkt via Apple TV, men här finns ändå ett par riktigt trevliga nyheter. Det går nu att köpa musik från iTunes Music Store direkt i Apple TV. Man kan också bläddra i det ständigt växande podcastbiblioteket, hämta hem enskilda avsnitt eller prenumerera på valfri podcast. Lysande!
En annan nyhet är att man kan köra bildspel från valfritt Flickr-konto. Och sist men inte minst: AirTunes är numera inbyggt i Apple TV. Det innebär att jag nu kan spela musik både över datorns högtalare och stereon som Apple TV är kopplad till. Har saknat den möjligheten sedan mina Airport Express åkte ut för ett halvår sedan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

24 januari
Ricoh GR Digital II med GW-1 vidvinkel och extern sökare.


För ett par veckor sedan köpte jag en Ricoh GR Digital II. Har kikat ett bra tag efter en liten kamera med hyfsat stor upplösning, vidvinkel och bra inställningsmöjligheter. Helst också med möjligheten att plåta råformat.

Närmsta konkurrenten är nog Canon G9. Valde till slut Ricoh för den vidare optiken (motsvarar 28 mm medan Canons zoom bara går ner till 35 mm) och för att jag gillade de bilder tagna med kameran jag såg när jag kollade runt på Flickr.

Handhavandet fungerar riktigt bra. Reglagen är ganska små, när handskarna är på klarar jag att trycka av men inte att fippla med några inställningar. Det är går att välja vilka inställningar man vill ha lätt tillgängliga. Själv gillar jag att ha möjlighet att ändra ISO och ljusmätningsmetod (evaluerande, centrumvägd eller spot) snabbt och enkelt. Jag har också snabbval för macroläget och den fokusmetod Ricoh kallar "snap" - ett slags snabbskottsläge där man slipper vänta på autofokusen. Bra att ha!

Kameran har alla inställningsmöjligheter man kan önska. Allt från helautomatiskt programläge till tidsautomatik och helt manuella inställningar. Det går till och med att fokusera manuellt med ett reglage på baksida av kameran men det är relativt osmidigt.

En sak jag verkligen gillar är batteriet. Eller rättare sagt möjligheten att köra både med det högkapacitetsbatteri som följer med eller två vanliga AAA-batterier. Det är skönt att ha en backup, inte minst när man är ute och reser. Kameran har också ett internt minne på 54 MB vilket gör det möjligt att ta ett litet antal bilder även om minneskortet skulle strula.

Bilderna då? Låt oss börja med det negativa: Bruset. Det är relativt synligt redan vid ISO 200 och uppåt. Jag har märkt att det delvis kan undvikas eller åtminstone minimeras med varsam behandling vid konverteringen av råfilerna. Så fort man drar för mycket i färgmättnaden sticker även bruset upp.

Nu tycker jag inte att bruset är något jätteproblem. Delvis för att man kommer undan med låga ISO-inställningar i många lägen och delvis för att bruset är snyggare och mer likt det korn man får från film än många andra kameror. Kör man svartvitt stör det inte alls - snarare tvärtom! Bilderna får en kornig karaktär som jag gillar skarpt.

I dag kom också lite tillbehör med posten. Vidvinkelkonverter (till 21 mm) och extern sökare närmare bestämt. Har inte hunnit testa de här grejorna så mycket men gillar verkligen att kunna plåta genom en sökare istället för via skärmen på baksidan. Sökaren är skarp och ljusstark med tydliga markeringar för både 21 mm och 28 mm. Nackdelen är att man ändå måste ha displayen på för att se bländare och slutartid - önskar att det fanns ett läge när bara dessa inställningar (och inte bilden) var synlig. Det borde spara en del batteri.

Mer information direkt från Ricoh finns här. En särskild Flickr-grupp för Ricoh GR Digital II är fylld av bildexempel.

Se också min Flickr-sida för ett antal exempel. Har nästan bara använt min GR Digital i mitt En bild om dagen-projekt de senaste två veckorna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Jisses. DN:s Olof Wijnbladh skriver om Telias mejlkrasch och blandar ihop begreppen rejält. Om att göra en egen backup på sina mejl skriver han:

"Det fungerar bara om du har en så kallad webbklient, ett program, som Outlock eller Access, som hämtar hem mejlen till din dator."

Outlock? Nåja, det kan vi väl skylla på ett stavfel. Men Access? Ett verktyg som hanterar databaser... och har mycket lite med mejl att göra. Och webbklient? Oh my.

Via Deep Edition. Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Apropå flygsäkerhet: Av en artikel i Wired framgår att USA:s luftfartsmyndighet inte är riktigt nöjda med säkerheten i Boeings nya 787 Dreamliner. Anledningen är att det datanätverk som passagerarna kan använda för att koppla upp sig mot Internet också är sammankopplat med det nätverk som används för att kontrollera planets navigation och styrsystem.

"The computer network in the Dreamliner's passenger compartment, designed to give passengers in-flight internet access, is connected to the plane's control, navigation and communication systems, an FAA report reveals.
The revelation is causing concern in security circles because the physical connection of the networks makes the plane's control systems vulnerable to hackers. A more secure design would physically separate the two computer networks. Boeing said it's aware of the issue and has designed a solution it will test shortly."

Som upplagt för hackare, nätverk som är fysiskt ihopkopplade är som bekant nära nog omöjliga att göra helt säkra. Boeing har dock lovat att fixa problemen innan första planet levereras.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Tangentbord blir skitiga. Brunfläckiga tangenter och all möjlig skit i mellanrummen verkar omöjligt att undvika. Jag brukar ta en trasa och gnugga rent det värsta då och då, men helt bra blir det inte.

Får ta och skaffa en diskmaskin istället. Merlin Mann har testat att göra rent två av sina tangentbord med den metoden - verkar funka kalasfint.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Nu för tiden händer det relativt ofta att jag skriver ut ganska omfattande dokument för att kunna läsa dem på tåget, anteckna i dem osv. Problemet är alltid att min häftapparat bara klarar 15-20 papper med en massa jobbiga lösblad till följd.

Efter att häromdagen fått tillfälle att testa en rejälare apparat (den häftade 70 papper som om det hade varit 5) bestämde jag mig för att investera i en själv. Sagt och gjort, idag kom en Rapid Duax. Den klarar att häfta upp till 170 papper! En av finesserna är att man använder samma typ av häftklammer oavsett om man häftar två eller 170 papper - maskinen klipper av klammern till lagom längd.

Det roligaste var dock att det följde med en cd med en instruktionsfilm. En liten del av filmen ser du ovan. Hysteriskt kul!

Har för mig att jag läste att flygbolagen tänkte lägga ner det här med trådlöst internet på långdistansflygningarna. På SK972 från Bangkok till Köpenhamn fungerar det i vilket fall fortfarande - dessutom helt gratis! När jag flög till New York i våras kostade det ett par hundra om jag minns rätt.

Det är en ganska märklig känsla att chatta med folk 10000 meter över Myanmar. Me like.

Uppdatering - SAS förklarar på sin sajt att tjänsten förvinner vid nyår:
"As of December 31, Internet access onboard our aircraft will be discontinued. This is because our partner CBB (= Connection by Boeing) has decided to shut down the service.
From October 2, connection is offered free of charge, since CBB cannot guarantee complete operational reliability. SAS regrets this decision and is currently seeking an alternative solution."

macpro.jpg

Eftersom det här är en ovanligt intensivt arbetsperiod blir det också mycket jonglerande med både bildrepro och layout i min Powerbook G4. Den har bara ett och ett halvt år på nacken men det blir tydligare och tydligare att den inte räcker till för det jag gör.

Förra veckan fick jag nog och beställde en Mac Pro på Apple Store. Den skulle skickas i går och komma fram på måndag, men nu har jag fått besked att den är försenad och hinner inte komma innan jag åker till Sydostasien. Attans.

Den trista tolkningen av detta är att Apple helt enkelt inte har maskiner nog för att täcka efterfrågan. Den positiva tolkningen är att en ny modell är på väg ut. Det har ryktats om maskiner med åtta processorkärnor(!) - kan bli en kul julklapp.

Uppdatering 23.20: Fick just besked om att burken skickades idag, bara en dag försenad. Knappast någon ny modell med andra ord.

Andra om: |

En kompis som är chefredaktör på en branschtidning sitter i diskussioner med IT-avdelningen om huruvida redaktionen skulle satsa på Apple- eller Windowsdatorer i framtiden. Hon ville ha argument - jag förespråkar Mac.

På 37signals.com visar de ett exempel på varför jag gör det. Kolla först in filmen där de installerar en script-debugger på Windows Vista, och sen den här filmen på när de installerar ett liknande program på Mac OS X.

Ladda ner, dra programmet dit du vill ha det och kör. Mitt främsta argument för Mac? Det bara funkar.

Andra om: | | |

I Kambodja har premiärminister Hun Sen låtit meddela att regeringen förbjudit det planerade tredje generationens mobiltelefonsystemet. Detta efter en kampanj där fruarna till ett antal regeringsledamöter protesterat, oroade för att det mer tekniskt avancerade systemet skulle medföra en stor spridning av "obscena bilder".

I ett tal på en pagod i Phnom Penh förklarade Hun Sen varför Kambodja ännu inte är redo:
"Do not yet start the mobile phone services through which the callers can see each others' images. Maybe we can wait for another 10 years or so until we have done enough to strengthen the morality of our society."

Andra om: | |

Kommentarer