Recently in Politik & samhälle Category

Mina erfarenheter av säkerhetspersonalen på Heathrows terminal fem är inte direkt goda. Den senaste gången jag hade oturen att behöva passera där var jag mycket nära att skälla ut en av vakterna när han rakt ut trakasserade ett äldre par. Det var nog tur att jag inte gjorde det.

Läs Tom Gates berättelse om hur han nekades inträde i Storbritannien utan anledning. Säkerhetshetsen har blivit ett större hot mot vår frihet än terrorismen.

vin_viktigast.pngSå var det dags igen. "Vin viktigast för långt liv" basuneras av DN ut på ledande nyhetsplats. Den här gången är det en grekisk undersökning som visar att den som dricker måttligt med vin (0,8-4 dl vin per dag för män, hälften så mycket för kvinnor) lever längre.

Jag vet inte hur många gånger den här typen av undersökningar som har presenterats de senaste åren. Alla får de stor uppmärksamhet i media medan undersökningar som visar andra resultat knappast blir mer än notiser.

I de här undersökningarna tittar man på ett tvärsnitt av befolkningen, studerar deras matvanor, hälsa och livslängd och drar slutsatser av det. Oftast blir resultatet att de som dricker lite alkohol varje dag lever längre.

Det finns ett viktigt metodfel här. Att de som dricker måttligt lever längre kan ju lika gärna bero på att de tillhör en välmående grupp av befolkningen. Bland de som dricker mindre eller inget alls (och som i undersökningarna visar sig ha sämre hälsa) finns ofta sjuka, före detta missbrukare och andra som dricker mindre för att de mår dåligt.

Medias texter om de här undersökningarna innehåller sällan eller aldrig den kritiken. Det framgår inte om forskarna ens försökt kompensera för metodfelet (vilket inte är alldeles enkelt). I stället för man okritiskt fram resultaten som vore de sanning.

Ett undantag är den här artikeln i New York Times. Där har man tittat närmare på den här typen av undersökningar och visar bland annat hur en del av forskningen är direkt finansierad av alkoholindustrin. När gör DN något liknande?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Amerikanska centralbanken sänker räntan till noll och börsen tar ett skutt av glädje. Reaktionen från Paul Krugman, inte alldeles inaktuell nobelpristagare i ekonomi, känns betydligt mer förankrad i verkligheten:

"Seriously, we are in very deep trouble. Getting out of this will require a lot of creativity, and maybe some luck too."

Japan har levt med nollränta i ganska många år utan att få fart på ekonomin. Krugman konstaterar också att de är några stycken som varnat för det här tidigare:

"This is the thing I've been afraid of ever since I realized that Japan really was in the dreaded, possibly mythical liquidity trap. ... Incidentally, there were a bunch of us at Princeton worrying about the Japan problem in the early years of this decade. I was one; Lars Svensson, currently at Sweden's Riksbank, was another; a third was a guy named Ben Bernanke. I wonder whatever happened to him?"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Keith Olbermann om homosexuellas rätt att gifta sig. En självklarhet - hur man än vrider och vänder på det. En ren självklarhet.

Via Naseer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

The Daily Show bevakade förstås republikanernas konvent. Efter allt snack om "small town values" skickade man ut sina reportrar för att kolla vad det där egentligen betyder. Briljant journalistik. Eller satir kanske, just här är det samma sak.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

obama.png


Efter att ha sett brottstycken ur Barack Obamas nomineringstal på morgonteve och nyhetssändningar under dagen kände jag mig lite besviken. Sakfrågor i fokus och det visionära, som Obama är så bra på, var som bortblåst.

Nu har jag tittat på talet i sin helhet och herregud vilken skillnad. Klippen jag sett tidigare gör inte talet rättvisa för fem öre. Alldeles oavsett vad man tycker om demokraternas och Barack Obamas politik så är han en fantastisk talare. Jag erkänner att jag är ganska svag för den där amerikanska retoriken, och Obama behärskar den som få andra.

Kolla också in hur New York Times (jag tjatar, men de ligger tveklöst längst fram när det gäller nyhetspresentation på webben) lägger ut talet. Hela texten till talet i en ruta bredvid, som både skrollar automatiskt och är klickbart om man vill navigera till en särskild del av talet. Smart och enkelt.

Obama

TrackBacks (0) Kommentarer (0)

Thomas Nilsson, svensk fotograf som bevakar demokraternas konvent för Verdens Gang, har pratat med Sheryl, en medelålders svart kvinna och en av delegaterna:

Hon hade tårar i ögonen och var mycket rörd när hon sa: "This shows who I am, a human being. I don't even know if America understands how far we have come. That we finally can be the America we always says we are." Hon fortsatte med så mycket stolthet i rösten att den är svår att beskriva: "My mother was right, I can be anything I want to be. I can be the president of the United States of America."

Precis som Thomas Nilsson skriver är nog nomineringen av Barack Obama en mycket större sak än vi kan förstå.

Uppdatering: Oivvio Polite är inne på samma spår på Newsmillbloggen.

Idag hålls slutpläderingen i det så kallade Arbågamålet. Åtalet i sig verkar vara en mycket märklig historia.

- Det är långt ifrån styrkt att den åtalade har begått de aktuella brotten, säger åklagaren till Dagens Nyheter. Åklagaren riktar istället in sig helt på att "ifrågasätta den åtalades trovärdighet".

Inga dna-spår, inget mordvapen, inga bevis för att den åtalade kvinnan varit på mordplatsen. Kan man bli fälld för mord för att man varit i samma stad och har dålig trovärdighet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Nog för att det är mitt i juli och nyhetstorka men någon måtta får det väl ändå vara på vilka nyheter man konstruerar? Ekot rapporterade i går om att socialdemokraterna i Kävlinge minsann samarbetar med sd, trots att Mona Sahlin i Almedalen sagt att det skulle man aldrig göra.

Kruxet är bara att det inte finns något samarbete. Socialdemokraterna lade fram ett antal förslag i fullmäktige och sd (som har en vågmästarroll i kommunen) röstade på dem. Inga som helst förhandlingar mellan partierna har förekommit, inga eftergifter har gjorts.

Också DN hakar på och menar att socialdemokraterna "fick hjälp" av sd med att driva igenom de aktuella förslagen.

Andreas Ekström beskriver det bra: "Man tar en grej som inte är en grej, och så tänker man efter och ser om den ändå kan förkläs till grej. Det gick ganska bra."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer