Recently in Bilder Category

... och hittade några favoriter från det senaste året:

23 februari

12 mars

27 januari

18 januari

Independence

Hamngatan

Hamngatan

Ricoh GR Digital II, ISO 800, råkonvertering i Aperture.

11 februari

20 januari
20 januari, Stockholms Central


För strax över en månad sedan bestämde jag mig för att ta och publicera minst en bild om dagen. Anledningen var mest att jag ville sparka mig själv i baken och börja plåta mer regelbundet. Så långt har det lyckats.

Redan nu kan man se tillbaka på en ganska intressant dokumentation, en slags dagbok, även om bilderna inte alls är tagna med det syftet. Minnet behöver inte mycket att hänga upp de lösa trådarna på för att återskapa sammanhang, skeenden, tankar och dofter.

Den intressantaste bieffekten är kanske att tiden på ett mycket märkligt sätt går långsammare. Jag bläddrar och tänker "var det där bara för tre dagar sedan?". Livet, som annars har en förmåga att rusa förbi, får hållplatser. Fryser till och blir till bilder som man kan gå tillbaka till.

Några av favoritbilderna från januari ser du nedan.

webb_Istanbul.jpg


Fick just besked om att jag kom med på bildbyrån Magnums workshop i Oslo i början av mars! För er som inte hänger i bildsvängen till vardags: Magnum är bildbyråernas bildbyrå med ett antal av världens absolut främsta dokumentärfotografer i sitt stall.

Workshopen är fem dagar lång och leds av David Alan Harvey, Paolo Pellegrin, Alex Majoli, Christopher Anderson, Jonas Bendiksen, Alessandra Sanguinetti, eller Alex Webb, beroende på vilken grupp man är i. Min grupp leds av just Alex Webb, en av veteranerna som jobbat för Magnum sedan 1975.

Samtidigt arrangeras också doc/08 i Oslo, en fotofestival som verkar vara knuten till att norska Pressefotografenes Klubb firar 75 år. En riktig bonus eftersom det innebär möjligheten att lyssna till än fler intressanta fotografer och se många fina utställningar.

Enligt arrangörerna var det betydligt fler som sökte än som kom in. Bedömningen gjordes utifrån de bilder och det brev man skickade med ansökan, vilket naturligtvis gör det ännu roligare att komma med. Det kommer att kosta en del - förutom avgiften för workshopen måste jag fixa resa och boende - men det är det värt. Även som frilansare måste man kosta på sig fortbildning. Dessutom ska det bli hur kul som helst!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

24 januari
Ricoh GR Digital II med GW-1 vidvinkel och extern sökare.


För ett par veckor sedan köpte jag en Ricoh GR Digital II. Har kikat ett bra tag efter en liten kamera med hyfsat stor upplösning, vidvinkel och bra inställningsmöjligheter. Helst också med möjligheten att plåta råformat.

Närmsta konkurrenten är nog Canon G9. Valde till slut Ricoh för den vidare optiken (motsvarar 28 mm medan Canons zoom bara går ner till 35 mm) och för att jag gillade de bilder tagna med kameran jag såg när jag kollade runt på Flickr.

Handhavandet fungerar riktigt bra. Reglagen är ganska små, när handskarna är på klarar jag att trycka av men inte att fippla med några inställningar. Det är går att välja vilka inställningar man vill ha lätt tillgängliga. Själv gillar jag att ha möjlighet att ändra ISO och ljusmätningsmetod (evaluerande, centrumvägd eller spot) snabbt och enkelt. Jag har också snabbval för macroläget och den fokusmetod Ricoh kallar "snap" - ett slags snabbskottsläge där man slipper vänta på autofokusen. Bra att ha!

Kameran har alla inställningsmöjligheter man kan önska. Allt från helautomatiskt programläge till tidsautomatik och helt manuella inställningar. Det går till och med att fokusera manuellt med ett reglage på baksida av kameran men det är relativt osmidigt.

En sak jag verkligen gillar är batteriet. Eller rättare sagt möjligheten att köra både med det högkapacitetsbatteri som följer med eller två vanliga AAA-batterier. Det är skönt att ha en backup, inte minst när man är ute och reser. Kameran har också ett internt minne på 54 MB vilket gör det möjligt att ta ett litet antal bilder även om minneskortet skulle strula.

Bilderna då? Låt oss börja med det negativa: Bruset. Det är relativt synligt redan vid ISO 200 och uppåt. Jag har märkt att det delvis kan undvikas eller åtminstone minimeras med varsam behandling vid konverteringen av råfilerna. Så fort man drar för mycket i färgmättnaden sticker även bruset upp.

Nu tycker jag inte att bruset är något jätteproblem. Delvis för att man kommer undan med låga ISO-inställningar i många lägen och delvis för att bruset är snyggare och mer likt det korn man får från film än många andra kameror. Kör man svartvitt stör det inte alls - snarare tvärtom! Bilderna får en kornig karaktär som jag gillar skarpt.

I dag kom också lite tillbehör med posten. Vidvinkelkonverter (till 21 mm) och extern sökare närmare bestämt. Har inte hunnit testa de här grejorna så mycket men gillar verkligen att kunna plåta genom en sökare istället för via skärmen på baksidan. Sökaren är skarp och ljusstark med tydliga markeringar för både 21 mm och 28 mm. Nackdelen är att man ändå måste ha displayen på för att se bländare och slutartid - önskar att det fanns ett läge när bara dessa inställningar (och inte bilden) var synlig. Det borde spara en del batteri.

Mer information direkt från Ricoh finns här. En särskild Flickr-grupp för Ricoh GR Digital II är fylld av bildexempel.

Se också min Flickr-sida för ett antal exempel. Har nästan bara använt min GR Digital i mitt En bild om dagen-projekt de senaste två veckorna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 januari

...har gått av det nya året och så långt funkar mitt bildprojekt ganska bra. Svårt att börja med en ledig vecka på sätt och vis, vädret och en allmän skönt-att-bara-vara-hemma-känsla gjorde att jag inte kom ut så mycket.

Sitter på Accent och försöker bli klar med en text, kan säga att jag inte riktigt har nått mitt normala arbetstempo än. Men det är väl bara att ta sig i kragen: Accent går till tryck i början av nästa vecka och under veckan som kommer ska jag både undervisa på Tollare och dra igång ett par större frilansknäck.

Elin

Julen tillbringades i Mjölby och Holmsveden, det börjar bli tradition nu. Har lagt upp lite nya bilder på min Flickr-sida för den som är intresserad.

Det nya året firas i Uppsala, också det något av en tradition. Ryktet talar om lammstek. Mumma. Också alla de fina presenterna jag fick gick i matens tecken: en kalasfin pepparkvarn (Peugeot), en riktigt tjockbottnad 2,5-liters kastrull (från danska Scanpan) och en bra svampbok (av Pelle Holmberg) bland annat.

Med det nya året inleder jag i morgon också ett nytt projekt: En bild om dagen. Minst en bild varje ska läggas upp (här, på Flickr eller kanske på en sidoblogg, har inte bestämt mig). En kickstart för mitt plåtande - som inte varit tillräckligt aktivt det senaste året - samtidigt som det blir en slags dagbok.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

gbgbro.jpg

Biking

Ett helt gäng nya bilder upplagda här.

Andra om: |

Kommentarer