Recently in Noterat Category

Låt kameran åka ett varv på sushibandet och se: Ett litet konstverk.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too

Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe out of 100 can. i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! if you can raed tihs forwrad it

Hittat i en gästbok på Facebook men har säkert snurrat runt på nätet i år och dar.

Nu för tiden händer det relativt ofta att jag skriver ut ganska omfattande dokument för att kunna läsa dem på tåget, anteckna i dem osv. Problemet är alltid att min häftapparat bara klarar 15-20 papper med en massa jobbiga lösblad till följd.

Efter att häromdagen fått tillfälle att testa en rejälare apparat (den häftade 70 papper som om det hade varit 5) bestämde jag mig för att investera i en själv. Sagt och gjort, idag kom en Rapid Duax. Den klarar att häfta upp till 170 papper! En av finesserna är att man använder samma typ av häftklammer oavsett om man häftar två eller 170 papper - maskinen klipper av klammern till lagom längd.

Det roligaste var dock att det följde med en cd med en instruktionsfilm. En liten del av filmen ser du ovan. Hysteriskt kul!

Errol Morris (filmaren som gjorde den fantastiska dokumentären "The Fog of War") har skrivit en otroligt detaljerad, balanserad och välskriven essä om Roger Fentons två bilder från "the valley of the shadow of the death". Båda är tagna från samma plats. På den ena bilden är kanonkulor strödda över vägen, på den andra ser finns de inte där.

Vilken bild kom först? Den dominerande teorin verkar vara att Fenton velat dramatisera bilden och låtit flytta upp kulorna på vägen. I essän visar det sig dock att det finns en mängd andra möjliga förklaringar och teorier. Kan inte låta bli att fascineras över människor som är beredda att gräva så djupt i en fråga som denna.

Errol Morris är nu på väg till Krimhalvön (södra Ukraina) för att leta rätt på platsen där bilden är tagen. Fortsättning lär följa.

21morris_OFF.533.jpg

21morris_ON.533.jpg

Uppdatering 24/10: Nu finns del två här och del tre här. Fantastisk essäserie - det är inte utan att man önskar att fler saker behandlades med samma respekt, kritiska hållning och noggrannhet i våra medier.

Fick den här i ett mejl från Per:

Andra om: | |

Någon gång under vintern 1990 satt jag under en vecka i en liten trähytt, kanske fyra meter från en landningsbana på en flygbas i Heden utanför Boden. Jag gjorde lumpen som väderbiträde. Inne på F13 höll vi till med meteorologerna, strax under flygledartornet, men ute på fältövning var vi hänvisade till nämnda trähytt. (Instrumenten man läser av står strax utanför).

I samma trähytt satt flygledaren. Här fanns ingen radar, bara en radio och ett enkelt hjälpmedel som kan pejla in från vilken riktning radiokommunikationen (och därmed flygplanet på väg in för landning) kommer.

Det var en show. Att dirigera tio-tolv plan, på väg in för landning ungefär samtidigt, med låga moln och höga berg runtomkring... det var ruskigt imponerande.

Jag kom att tänka på det när jag såg den här videon med FedEx-plan som landar på flygplatsen i Memphis under ett oväder:Via Kottke.

Bingo Rimér om stage diving:

"Det blev nån slags misskommunikation för folk gick åt sidan och jag daskade rakt ner i golvet. Jag trodde det var ett missförstånd så jag hoppade igen men då hände samma sak."

(Ur Aftonbladet.)

Uppdatering 20.56: Ali Esbati är mycket bättre på att sätta rubriker till inlägg som dessa!

Gör en Googlesökning på ordet "failure" och vita husets officiella biografi över George W Bush hamnar som toppresultat just nu. Rätt kul, även om det verkar vara ett resultat av googlebombing.

(MichaelMoore.com ligger tvåa, så bombandet verkar pågå från flera håll.)

Noterar att Nina Unesi går in som vikarierande andreredaktör på SSU:s tidning Frihet. Kul för Nina, men ännu roligare för Frihet förstås!

Kolla också in Ninas Star Wars-inspirerade redogörelse från senaste mötet med kommunfullmäktige i Södertälje. Svårslaget.

"Problemet är i vårat samhälle, att killar uppmuntras att fippla med sina kön mer än tjejer. Snopppar är vardag, snippor är tabu. När det är dags för det första samlaget är killarna så mycket mer förberedda. Dom har fipplat med sin förhud i flera år. Vi tjejer, vi visste dock inte ens om att vi hade en."

Bloggen Gylf.se utbrister "Jag har i alla fall en, så det så!" angående SR:s program Gender, där ett antal forskare berättar att de kommit fram till att mödomshinnan egentligen inte finns.

Kommentarer