Recently in Media och journalistik Category

Bild 1.png

Lars Dareberg uppmärksammar en bild på DN:s förstasida som ser minst sagt märklig ut. Och vid en närmare undersökning visar det sig mycket riktigt att bilden är manipulerad. Bakgrunden har gjorts svart, du kan se AP:s originalbild här.

(I själva artikeln används en annan - ej manipulerad - bild.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Uppdaterat 28/1: Jag har idag kommit överens med Resumé om lämplig ersättning och fått ursäkter från såväl bildchef som chefredaktören. Jag tror på dem när de säger att det var ett misstag och i mina ögon är frågan nu utagerad.

/Pierre

***

Tidningen Resumé publicerar idag en artikel om Marcus Birro. Man väljer att illustrera den med en av mina bilder - utan att jag givit min tillåtelse.

Birro_resume.png


Bilden är med all sannolikhet hämtad från Flickr. På min sida står klart och tydligt copyright-märkning och "All rights reserved". Dessutom finns mina kontaktuppgifter där om någon skulle vilja köpa publiceringsrätten.

Bilden togs för tidningen Accent förra året. Jag återkommer när jag fått besked från Resumé om vart jag ska skicka fakturan...

Uppdatering 16.33: Resumés webbchef har hört av sig och ber om ursäkt. Tydligen har bilden legat i deras bildarkiv ett tag och de som publicerat har tagit för givet att de har haft rättigheterna till bilden.

När jag gör en sökning på Resumés sajt visar det sig att de använt min bild vid minst två tidigare tillfällen, både här och här. På måndag ska jag diskutera lämplig ersättning med bildchefen (som är på semester idag).

Heder åt webbchefen Tobias Rydergren som ber om ursäkt och lovar att de ska betala.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Systembolaget hämtar VD från alkoholindustrin. Låter det helt orimligt? Faktum är att Magdalena Gerger arbetade på Diageo, världens största alkoholproducent, mellan 1990 och 1996. Ett av hennes ansvarsområden var som varumärkesansvarig för Smirnoff.

Hur kan TT och DN missa detta? I artiklarna nämns underligt nog bara hennes bakgrund på Arla, Nestlé och Procter & Gamble. Också SvD kör på TT:s text rakt av.

Jag har skrivit om det hos Accent om du vill läsa mer.

Morris Packer skriver om hur gammelmedia halkar efter när det gäller nyhetsbevakning vid händelser som jordskredet i Skåne igår. Sociala media, framför allt mikrobloggar som Jaiku och Twitter, fångar upp människors ögonvittnesskildringar i realtid och lyckas kollektivt samla fakta och intressanta källor snabbare än de professionella nyhetsredaktionerna.

Det märkligaste är kanske hur tidningarna sedan friserar publiceringstiderna för att det ska se ut som att de var snabbare än de verkligen var. Aftonbladet slår rekordet: Enligt deras tidsangivelse hade de nyheten 05:35 - 45 minuter innan skalvet inträffade!

ab_snabbast.png(Förklaringen är sannolikt enkel: Någon har tittat på USGS där den officiella tiden för skalvet anges till 05:20, och missat att den är angiven i en annan tidszon. "Vi lägger på en kvart, det verkar rimligt.")

Läs hela texten på Newsmill.

Uppdatering: Ser nu att även Same Same But Different har skrivit om frågan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

DN:s Anna Koblanck (skribent) och Paul Hansen (fotograf) har varit i östra Kongo. De kommer hem med ett intressant reportage som just nu ligger i topp på dn.se. En av Sveriges absolut bästa reportagefotografer har skickats till en farlig och otillgänglig plats och när jobbet publiceras får vi läsare se tre bilder. Tre!

När vi snackar papperstidning är det fortfarande illa men där kan man alltid skylla på platsbrist. Det kan man inte göra på nätet - här finns möjlighet att publicera varenda bra bild som Paul Hansen tog i Goma. Men man låter bli.

DN har blivit bättre på att ta fram bildspel från reportagen, och kanske är det ett på gång även från det här jobbet. Men att inte publicera dem samtidigt med texten... trist!

Uppdatering 23.07: Paul Hansen hör av sig och förklarar:
"Det är mitt fel att bilderna inte ligger som bildspel... ledsen för det, men mitt skäl är att vi har ytterligare en del i av vår rapportering från Kongo - som ska gå någon dag senare - och jag tänker göra ett bildspel där även den berättelsen är inkluderad..."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ni har väl inte missat Henrik Rydströms blogg? Redan när han skrev krönikor i Offside märkte man av hans formuleringsförmåga, humor och stora allmänbildning, men frågan är om han inte gör sig ännu bättre i bloggformatet. Rappt, välformulerat och roligt! Trots att han spelar i Kalmar FF...

Också Andreas Ekström uppmärksammar Rydström: "Henrik Rydström skriver så bra i Expressen att jag nästan börjar hålla lite på Kalmar FF. Och jag förstår varför en del etablerade skribenter blir så stressade av Henrik Rydström: De känner flåset."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

nyhetsgrafik.png

New York Times har kört en artikelserie om den amerikanska skuldfällan. Nu har man också samlat artiklar och all fakta i en fantastisk interaktiv nyhetspresentation på webben. Tror aldrig jag har sett något liknande i nyhetssammanhang och jag gillar det skarpt.

Faktagrafik, text, bilder och video blandas i en enkel, intuitiv och ruskigt snygg navigering. Som ett komplement till den vanliga publiceringen är det i det närmaste perfekt, se och lär!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Bloggaren och journalisten Andreas Ekström (alltid skarp även om jag inte alltid köper det han säger) blir intervjuad hos Byt namn! och avslöjar i en passage något som förvånar samtidigt som vi nog hade det på känn. Den stora dagstidningen Sydsvenskan kan vara ett betydligt trubbigare verktyg för att nå ut än hans blogg:

"Sydsvenskan har ju 300 000 dagliga läsare, min egen sajt har kanske 500 en bra dag. Men de 500 som läser min sajt är så gott som samtliga, på individnivå, personer jag vill nå. Skriver jag något på min blogg är "risken" större att jag sitter i Studio Ett nästa dag än om jag skriver samma sak i Sydsvenskan. Det tycker jag är häpnadsväckande."

Läs hela intervjun här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Nog för att det är mitt i juli och nyhetstorka men någon måtta får det väl ändå vara på vilka nyheter man konstruerar? Ekot rapporterade i går om att socialdemokraterna i Kävlinge minsann samarbetar med sd, trots att Mona Sahlin i Almedalen sagt att det skulle man aldrig göra.

Kruxet är bara att det inte finns något samarbete. Socialdemokraterna lade fram ett antal förslag i fullmäktige och sd (som har en vågmästarroll i kommunen) röstade på dem. Inga som helst förhandlingar mellan partierna har förekommit, inga eftergifter har gjorts.

Också DN hakar på och menar att socialdemokraterna "fick hjälp" av sd med att driva igenom de aktuella förslagen.

Andreas Ekström beskriver det bra: "Man tar en grej som inte är en grej, och så tänker man efter och ser om den ändå kan förkläs till grej. Det gick ganska bra."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

smyggripen.se.png


Ja jisses. DN lockar med rubriken "Så ska smyg-Gripen se ut" (jag erkänner, är en sucker på flygplan) men glömmer att lägga ut själva bilden. Är det automatpublicering eller sommarvikarier som spökar tro?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer