Recently in Länktips Category

Som många andra brukar jag dyka förbi Reddit någon gång om dagen. Alltid hittar man något kul. Eller oväntat. Eller upprörande. Påfallande ofta plockas grejorna härifrån upp till de där små kuriosaartiklarna som kvällstidningarna gillar.

Idag hittar man bland annat ett tips om ett test som går ut på att man ska namnge så många som möjligt av världens länder på fem minuter. Själva testet gick sådär - det är inte alldeles enkelt att göra det på engelska - men den riktiga underhållningen hittar man bland kommentarerna:

fjaradvax 20 poäng 3 timmar ago[-]
Yemen, it's not easy!

kryoptor 17 poäng 2 timmar ago[-]
Oman, I know

fjaradvax 21 poäng 2 timmar ago[-]
Iran into difficulties after the first forty or so.

Dawbs89 16 poäng 2 timmar ago[-]
Iraq'd my brain for five whole minutes.

radohead 16 poäng 1 timme ago[-]
I'm Ghana try this again.

optional22 12 poäng 1 timme ago[-]
Kenya feel the pressure?

funpolice 23 poäng 56 minuter ago[-]
Niger please, it was easy.

prozachary 9 poäng 42 minuter ago[-]
Not fair. Egypt me out of Yugoslavia.

daeatenone 9 poäng 36 minuter ago[-]
I dont think I Congo any faster than I did... mahn

deadapostle 6 poäng 29 minuter ago[-]
Don't feel bad. Jamaica better test taker than I do.

prozachary 4 poäng 33 minuter ago[-]
Naming countries is fine, but how many have you actually Benin?

bojancho 1 poäng 24 minuter ago[-]
Yugoslavia no longer exists. I thought Guinea that.

5thEye 3 poäng 55 minuter ago[-]
Yeah, you really have Togo fast with this test.

cunnilinguslover 11 poäng 1 timme ago[-]
Sorry, didn't mean to Russia.

Alltså, om du inte börjat använda Twitter än är det nog dags nu. Om så bara för att följa Niklas Orrenius direktrapportering från Sverigedemokraternas landsmöte i helgen.

Det här är självlysande journalistik, 140 tecken i taget. Mycket fascinerande och mycket talande. Han hinner inte bara referera det som sägs i talarstolen och under avbrotten för kaffe, han serverar också fakta, fördjupning och analys.

Niklas Orrenius är journalist på Sydsvenskan. Att han är duktig visste jag redan men det här är... lysande. Som sagt: Kolla in Niklas twitterflöde.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

vivian.jpg

Du måste kolla det här. Vid en auktion nyligen i Chicago upptäcktes över 40 000 negativ från en hittills tämligen okänd gatufotograf vid namn Vivian Maier. Hon var verksam från femtiotalet in på sjuttiotalet och bilderna är fantastiskt fina.

Vivian Maier - Her Discovered Work

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Jag älskar att läsa andra fotografers bloggar. Förutom en unik inblick "bakom scenen" är många också väldigt generösa när det gäller att dela med sig av sin kunskap. Det här är de fotografer jag följer just nu:

A Swede in New York
Pontus Höök, frilansfotograf med New York som bas sedan 12 år.

Annual Report Photographer
David Tajeda pysslar med precis det titeln på hans blogg säger: årsrapporter och andra typiska företagsuppdrag. Är generös med videofilmer och text som berättar om hur han arbetar.

Bland pixlar och japaner
Said Karlsson, frilansfotograf som flyttat till Tokyo. Duktig fotograf som ibland testar och jämför olika kameror på bloggen.

Nu när bordtennis verkar vara Sveriges kanske bästa gren i OS kan det vara på sin plats med det här klippet. Som Lotten skriver: "Kanske drar de ut på det lite extra eftersom de tycker att det är så kul. Men det tackar vi för."Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Adam Haglunds projekt Fotojournalistik.se är igång. Den 29 februari var det sagt men det verkar som om man tjuvstartade några timmar. Lite tunt ännu förstås, men ambitionerna är det inget fel på:

"Visst, vi kommer aldrig att ha lika många användare som fotosidan.se, och våra artiklar kommer inte läsas lite flitigt som de på kamerabild.se. Vårt forum kommer inte att ha lika många inlägg som Fotofebers teknikartiklar, men när det handlar om journalistiskt fotografi - bildjournalistik, fotojournalistik eller vad man väljer att kalla det - ska vi vara bäst."

Ska bli kul att följa. Redan nu kan du läsa en bra intervju med Paul Hansen och en kortis om Christoph Bangert.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Intressant och lite kul artikel om semikolon i New York Times. Frank McCourt gör en fin liknelse med trafikljusets gula lampa:

"In terms of punctuation, semicolons signal something New Yorkers rarely do. Frank McCourt, the writer and former English teacher at Stuyvesant High School, describes the semicolon as the yellow traffic light of a "New York sentence." In response, most New Yorkers accelerate; they don't pause to contemplate."

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Helgläsning på tema mat:

Street Smarts in Bangkok - artikel i New York Times om världens bästa gatumat. Det är verkligen en av de bästa sakerna med den staden, dessa små hål i väggen, gatustånd och bakgaterestauranger med mat som hettar upp både själen och smaklökarna.

The Invisible Ingredient in Every Kitchen - om värmens betydelse i köket, också denna från New York Times. En del självklarheter förstås, men tipset att lägga kylskåpskallt kött i skållhet panna för att sedan eftersteka på låg värme har jag nog inte hört förr. Värt att testa för den som vill ha en schysst stekyta och lagom tillagat i mitten utan att översteka de yttersta delarna av köttbiten.

Taffel - denna smått fantastiska matsajt skapad och driven av ett antal eldsjälar. Här läser du bland andra Lisa Förare Winbladh, Jens Linder och Isobel Hadley-Kamptz. Missa inte bloggen, där kommer nya guldkorn mest hela tiden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Läsvärd artikel av Patrick Smih i hans blogg hos New York Times om överdriven och meningslös flygplatssäkerhet:

"Conventional wisdom says the terrorists exploited a weakness in airport security by smuggling aboard box-cutters. What they actually exploited was a weakness in our mindset -- a set of presumptions based on the decades-long track record of hijackings."

Kommentarer