Recently in Kultur Category

Sitter och tittar på första säsongen av The Wire. Bra serie som jag hittills lyckats undvika, rekommenderas! Men stäng för allt i världen av textningen...

Det är märkliga och direkt felaktiga översättningar hela tiden. När jag brukade handla dvd-skivor i Hanoi för 12 kronor styck hade jag viss förståelse för detta - piratkopierande kineser är inte nödvändigtvis så duktiga på språk - men när jag har köpt en dvd-samling i Sverige till fullpris förväntar jag mig något bättre.

Nyss textades "plaster wall" med "plastvägg". Jag menar... någon måtta får det väl vara?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Böcker jag köpt den senaste månaden

Och det här är bara senaste månaden eller så. Jag hinner inte med mig själv! (Men det finns ju så mycket intressant där ute...)

Just nu läser jag de fyra översta.

polpot.jpgDagens boktips: Pol Pots Leende av Peter Fröber Idling.

Peter är en kompis till en kompis - vi träffades första gången på en studentfest i Uppsala i slutet av nittiotalet tror jag. Han flyttade till Kambodja för ett jobb på Forum Syd ett halvår innan jag började jobba i Hanoi, och när jag kom till Phnom Penh i april året efter satt jag bak på hans motorcykel och fick se delar av staden jag annars garanterat skulle ha missat.

Boken försöker reda ut hur i hela friden Jan Myrdal och hans reskamrater kunde låta sig luras så totalt under sin resa i Kambodja 1978. Röda khmerernas folkmord hade då pågått i tre år - bara ett halvår senare avslöjades att närmare två miljoner människor dött. Myrdal och hans vänner såg dock inget av detta, tvärtom beskrev de röda khmerernas revolution som framgångsrik när de kom hem.

Jag har bara läst delar av boken själv, har beställt den och lär få anledning att återkomma. Noterar att boken slagits upp stort på kultursidorna - bra!

Recensioner finns bland annat i Aftonbladet (skriven av Gunnar Fredriksson som själv besökte landet strax efter Myrdal), Expressen och DN. DN har också publicerat ett utdrag ur boken.

På tisdag kväll föreläser Sven Lindqvist på ABF-huset. Ämnet är förstås hans nya bok, "Terra Nullius - en resa genom ingens land" där han fortsätter temat om kolonialismen och historiens brott från "Utrota varenda jävel".

Jag tänker gå. Det börjar klockan sex, och ABF-huset ligger på Sveavägen 41 för den som inte varit där. Mer information.

Uppdatering 16.10: Nej, jag ska inte alls gå. Missade att Bajens match mot Assyriska är samtidigt. Attans.

Visste du förresten att Sven Lindqvists tre första böcker nu finns i fulltext i Libris - ladda hem och läs!

Ett förslag

Handbok

Reklamen är livsfarlig

Hotell Rwanda

Kommentarer (3)

1000866.jpg

Vi såg Hotell Rwanda i går. Den är precis lika bra som recensionerna sagt och definitivt ett måste för alla som är det minsta intresserade av samtidshistoria.

Historien kretsar kring Paul Rusesabagina, dåvarande hotellchefen på Mille Collines, ett fyrstjärnigt lyxhotell i Kigali. Han är själv hutu, hans fru är tutsi. När alla vita evakueras med hjälp av franska elitstyrkor, och när större delen av FN-trupperna åker hem till Belgien, blir han (om än motvilligt till en början) hjälten som räddar över tusen tutsis från en säker död.

Jag och Gunnar Wesslén var i Rwanda i oktober 2002 för ETC. Berättelserna vi hörde då ekar i huvudet när jag ser filmen. Gunnars texter finns i ETC:s textarkiv, de är absolut värda att läsa om du vill veta mer om Rwanda. Se länkar nedan. (Mina bilder finns inte på webben, men jag jobbar på det.)

Rwanda: en historisk återblick
Folkmord
De som svek
Sveket fortsätter
(Samtliga texter ur ETC 6/2002, av Gunnar Wesslén)

nakenjesus.jpg

Den kristna extremismen sprider sig över såväl USA som Europa verkar det. Detta är något som den österrikiske skämttecknaren Gerhard Haderer nu fått erfara - skämta inte om Jesus!

Harderer är nu dömd till sex månaders fängelse i Grekland efter att hans bok "Das Leben des Jesus" (ung. Jesus liv) getts ut där. I boken framställer han Jesus som en snubbe som dricker sprit, surfar naken, hänger med Jimi Hendrix och röker brass. Ganska oskyldig religiös satir kan tyckas, men kristna fundamentalister i Grekland håller inte med.

Utöver beslutet att slänga Haderer i fängelse har grekiska myndigheter också beslutat att bannlysa boken. Det är den första boken som bannlysts på över 20 år i Grekland.

Se också:
Artikel i The Guardian.
The Comics Reporter

Henning Süssner berättar om bakgrunden till Internationella kvinnodagen:

"Det är brukligt att hänvisa till att det är FN som firar denna dag (t.ex. i morgonekot i morse), men att det i självaste verket var den socialistiska kvinnorörelsens Köpenhamskongress som utsåg den 8 mars som rörelsens internationella kampdag, det är mindre känt."

När jag bodde i Vietnam kunde jag konstatera att kvinnodagen där var något annat än jag är van vid. Istället för kamp och protester var det upp till männen att uppmärksamma och uppvakta kvinnorna i ens närhet. Blomsterförsäljarna gör big business när tiotals miljoner män ska köpa blommor till mamma, fru och kvinnliga kollegor kan jag säga.

Det verkar, enligt Süssner, som att även denna tradition kommer från de gamla socialistländerna i östra Europa (Vietnam och Sovjetunionen hade ju som bekant nära relationer fram till 1985):

"...den fick den mycket märkvärdiga utformningen att männen skulle "uppvakta" sina fruar på denna dag: blomsterbukett och frukost i sängen. Kanske t o m ett frivilligt manligt städ- eller diskpass (men det var nog vanligare att barnen fick stå för den insatsen) och så ut och äta finmiddag på kvällen."

Harrison Ford spelar general i en ny storfilm som presenterades i går av Universal Pictures. Filmen kommer att heta "The battle of Falluja" och handla om just detta. Bolaget lovar att filmen kommer att göras utifrån de amerikanska soldaternas perspektiv.

Hollywood har ju en rätt gedigen erfarenhet av att demonisera araber, så just detta borde inte innebära någon större svårighet...

(Via The Guardian.)

Jag var på bio i går – lyxbio. På Siam Discovery Center i Bangkok finns en bio som erbjuder lite extra lyx och komfort kan man säga. Det kostar ungefär som en vanlig biobiljett hemma.

I lobbyn fanns plockmat och schyssta fåtöljer att vänta i. Men det var själva salongen som var grejen... fullstor duk, men betydligt färre platser än i en normal salong. Alla gäster har nämligen en egen, gigantisk fåtölj för sig själva. Den är ställbar (elektriskt) från sittande till ett läge som är så nära liggande man kan komma i en fåtölj, och väldigt väldigt mjuk... I en liten påse får man en kudde, en filt (luftkonditionering, ni vet) och ett par sockor om man skulle vara frusen.

Under reklamen kan man passa på att beställa popcorn direkt till platsen och sen är det bara att luta sig bakåt och njuta. Eller nej, först måste alla stå upp för det obligatoriska hedrandet av kungen.

Det enda problemet var egentligen att det var för bekvämt. Om filmen är lite halvseg (som Oceans 12 är kan jag avslöja) är det väldigt lätt hänt att man slumrar till...

Maria-Pia Boëthius är lyrisk över att Elfreide Jelinek får Nobelpriset i litteratur. I
Dagens ETC
skriver hon bland annat:

Hon är den obekvämaste, bråkigaste och modigaste jag vet; eftersom Valerie Solanas inte lever längre. Tanken på att Svenska Akademien tagit detta steg gör mig vimmelkantig av glädje. Någonting har hänt!

Kommentarer