Recently in Vietnam Category


Hanoi crazy night traffic from v!Nc3sl4s on Vimeo.

Precis så här är det. Som du ser fungerar det över förväntan. Trafiken är följsam, alla är beredda på allt, hela tiden.

Av filmen kan man också se att det är mer bilar på Hanois gator nu än när jag lämnade i december 2003. Ringleder, fler broar och bredare gator har varit på gång länge men tar tid förstås.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Som jag tidigare har berättat var jag i Laos och Vietnam i december förra året för att hjälpa till med en film om IOGT-NTO-rörelsens projekt i regionen. Nu är den klar!

Mitt bidrag är naturligtvis begränsat - det rör sig mest om rådgivning och utkast till manus - men det var kul att se resultatet. Ännu roligare hade det varit att kunna vara med i hela processen, slutresultatet beror ju så mycket på klippning, ordval och formuleringar i speakertext osv. Vi har kanske inte lyckats återge berättelserna så nära och engagerande som vi borde. En annan gång!

Det här är den del av filmen som handlar om Vietnam:

Jämför gärna med mina bilder på Flickr! Du kommer att känna igen dig.

Andra om: | | | |

THEWHITESILKDRESS.JPG

Cinemateket kör en serie de kallar "Ny film från Vietnam" mellan 6:e och 27:e februari. Fyra olika filmer kommer att visas och jag har bara sett en av dem tidigare. Kolla in programmet här!

(Bild från The White Silk Dress som visas på Filmhuset 6 februari.)

Jag åt just middag hemma hos mannen och kvinnan som producerar den vietnamesiska varianten av "Så ska det låta". Det ni.

Biking

Ett helt gäng nya bilder upplagda här.

Andra om: |

Inside

Tillbaka i Hanoi efter tre dagar i bergen. Vi har besökt IOGT RIAN-DAC-projektet i Xuan Phu och Phu Xuan, två små kommuner i Thanh Hoa, omkring 22 mil sydväst om Hanoi bara kilometer från gränsen till Laos.

Filmen vi gör om det här projektet kretsar kring en familj där mannen ganska nyligen blivit drogfri efter att ha gått på heroin i mer än fem år. Avgiftning och behandling sker inom byn, vilket är något helt nytt för Vietnam. Idag mår familjen relativt bra, även om de fortfarande har svårt att få pengarna att räcka till. Genom projektet har de fått låna 3 miljoner VND (1500 kr) för att köpa en ko med kalv i magen. Tanken är att de betalar tillbaka när de säljer kalven.

Det är ruskigt vackert runt Xuan Phu. Bergen, floden nere i dalen och så terassodlingar med ris. Här odlas ganska mycket bambu också - området är känt för att förse stora delar av Vietnam med ätpinnar av just bambu. Omkring 60 procent av befolkningen tillhör Thai-folket, 30 procent ät Muong och 10 procent Kinh (låglandsfolket som är i majoritet i Vietnam). Traditionella kläder används mest till fest nu för tiden, men man ser fortfarande en del äldre kvinnor i de färgrika dräkterna. I de större byarna är de flesta husen byggda av tegel men ute i småbyarna är det fortfarande de traditionella trä- och bambuhusen byggda på pålar som gäller.

Det sups något kopiöst här. I stort sett alla (män) inleder dagen med ett par supar till frukost. Efter lunch är ögonen skapligt glansiga. Egentligen är det här ett fan så mycket större problem än narkotikan, men man får väl ta en sak i taget. Att börja ifrågasätta drickandet är inte lätt - "en man utan alkohol är som en flagga utan vind" är ett uttryck jag hört ett par gånger nu.

Bergen var inte alls kalla som befarat. Vi hade 25 grader och sol varje dag, och lagom till att vi kom tillbaka till Hanoi kom det vackra vädret även hit. Skönt, 15 grader och gråmulet är liksom tio gånger värre här än hemma. Jag gissar att det är fukten som gör det.

I morgon ska jag till skolan i Soc Son och återse en del av mina gamla arbetskamrater för första gången på två år. Kul! Sen möte med filmteamet för att diskutera manuset inför redigeringen och till sist middag hemma hos Hao, generalsekreterare i IOGT Vietnam. Lördag morgon: mot Chiang Mai.

Tam och jag var just på ett av världens bästa lunchställen. Nära den östra änden av Tran Xuan Soan, på vänster sida om du kommer från Pho Hue, ligger ett hål i väggen med enkel men delikat vietnamesisk mat.

Här finns ett tjugotal rätter att välja mellan. Fläsk, biff, potatis, grönsaker, soppa och varma jordnötter valdes ut och placerades på vårt halvmeterhöga bord. Sitter gör man på små pallar av blå plast, är du längre än 1,70 blir det svårt att få plats med knäna.

Maten serveras med ris förstås, och en liten skål med fisksås och chili. Fantastiska smaker. Perfekt på alla tänkbara sätt.

En karta finns här. Tran Xuan Soan hittar du i nedre högra hörnet.

Andra om: | |

Ledig dag i Hanoi. Det är lite kyligt att köra omkring här nu, bara 18-19 grader. Törs knappt tänka på hur det är uppe i bergen dit vi ska på tisdag. Måste köpa en varmare tröja.

"Du är stiligare med hår", blev Linhs och Tams gemensamma dom över min för dem nya frisyr. De var helt överens om att den praktiska, helrakade stil jag glatt körde med under mina två år i det här landet inte var riktigt bra.

"You look more gentle now. Everyone agree."

Andra om: |

Landade i går kväll i ett mulet och (jämfört med Laos) lite kyligt Hanoi. Var snabbt igenom passkontrollen - de har verkligen effektiviserat hela inpasseringen i landet sedan jag var här senast. I stället för tre blanketter på sladdrigt papper är det nu en enda att fylla i. Och man behöver inte ens visum längre.

Innan jag kom hit var jag lite orolig över att allt skulle vara förändrat, att det Hanoi jag lärt känna (och älska) inte skulle finnas kvar. Visst, två år är en kort tid, men här händer saker oerhört snabbt. På vägen från flygplatsen såg jag två, tre nya industriområden med gigantiska anläggningar för bland andra Yamaha och Panasonic. Vägstolparna var nymålade förstås (Aseanmötet förra veckan) och trafiken något tätare, men annars var det som vanligt.

Kollade in ett av de gamla stamhaken i går kväll, Al Frescos på Hai Ba Trung. Var nog där i genomsnitt två kvällar i veckan under mina två år i Hanoi. Loan, servitrisen med världens kanske charmigaste leende, jobbar fortfarande kvar men har blivit manager. ("Ahhh, verrry surprised to see you") Blev bjuden på maten!

Bor på Army Hotel - billigt, hyfsad standard och bra läge (bakom Hilton Hanoi Opera). Gratis wi-fi i lobbyn är nytt sedan sist.
Hyrde en moppe i morse och körde ner till IOGT-kontoret. Kul, men lite ovant, att köra i den här trafiken igen. Följsamt är nyckelordet.

Har hunnit med ett möte med LeBros Media, företaget som sköter foto och redigeringen av filmen här i Vietnam. Vi åker till Xuan Phu (ligger i ditriktet Quan Minh i provinsen Thanh Hoa för den som vill kolla kartan) på tisdag morgon för att filma. Hoppas att den där tyfonen som är på väg in över Vietnam inte passerar just där...

Kommentarer