Recently in Internationellt Category

Det regnar tydligen i Göteborg. Som vanligt skulle man kanske kunna tillägga, utan att egentligen ha några meteorologiska belägg för saken. Är på väg till ett styrelsemöte för IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut.

På dagordningen står bland annat programansökan för 2009, ett imponerande dokument som beskriver vad vi vill göra runt om i världen nästa år. Vi kan bara hoppas att handläggarna på Forum Syd som ska bedöma ansökan tycker likadant.

Phones

Bangkok. Värmen omsluter mig, omfamnar. Välkomnar. Ägnar dagarna åt att gå, kameran runt halsen och en god bok i väskan. Äter räkor med vitlök och peppar, dricker iced mocha på Starbucks. Nu ligger några av bilderna uppe på Flickr.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Efter resan till Uganda fick jag anledning att uppdatera min karta över besökta länder. Det var ett par år sedan. Förra gången var det nog Laos eller Kina som lades till, någon gång under 2004. Rest har jag gjort en del sedan dess, men inte till nya länder.

Kartan fixar man enkelt på World66. Där har jag nu kryssat i 33 länder - 14 procent motsvarar det tydligen. Troligen blir det ett kryss till i år, en resa till Indien (samma syfte som resan till Uganda) är planerad till september.create your own visited country map
or write about it on the open travel guide

Efter 14 timmars resa landar vi på flygplatsen i Entebbe. Bilresan in till Kampala tar bara någon halvtimma, bilarna kör på vänster sida förstås.

Stressen innan avresan har redan visat sig få oönskad effekt: har glömt laddaren till den lilla videokameran hemma. Två nyladdade batterier ligger i väskan men de lär inte räcka veckan ut. Kanske finns det en någorlunda välsorterad kameraaffär i stan, annars får jag klara mig med stora kameran efter ett par dagar.

Nu en dusch, lite jobb med en grej jag inte hann klart innan jag åkte, och sedan tidig middag med chefen för organisationen som är våra värdar.

Alla som är intresserade av utvecklingsfrågor borde titta på det här föredraget av Hans Rosling. Här har vi en snubbe som klarar att ta invecklad hälso- och befolkningsstatistik och göra det åskådligt och lätt att förstå. Ruskigt intressant och väldigt imponerande.

Hans Rosling är professor vid Karolinska Institutet och en av grundarna till Gapminder, en organisation som arbetar för att visualisera data om mänsklig utveckling.

Uppdatering: Henrik Torstensson berättar att Google precis köpt Gapminder och deras mjukvara. Spännande!

Pad Thai

TrackBacks (0) Kommentarer (0)

För fjärde gången på tre veckor sitter jag på Bangkoks nya flygplats Suvarnabhumi. Har just käkat en ganska äcklig Pad Thai. Restaurangen valdes utifrån helt andra kriterier än matens kvalitet - de hade en plats bredvid ett av flygplatsens eluttag. Hur man kan bygga en helt ny flygplats utan att ta hänsyn till passagerarnas allt större behov av att ladda prylar (datorer, telefoner, mp3-spelare, spel) övergår mitt förstånd.

Trafiken i den här staden har det skrivits mycket om. När jag var här senast, det är nog på dagen två år sedan, tyckte jag att situationen höll på att bli bättre. Nya vägar gjorde att det flöt på riktigt bra. Nu är det total infarkt stora delar av dygnet - det tog 30 minuter för taxin från hotellet att ta sig ut från Soi 2, runt kvarteret för att vända och upp på motorvägsuppfarten vid Soi 5. Vi snackar två kvarter.

Flyger SAS med byte i Köpenhamn. På hemvägen bara någon timmas väntan där, men visst är det bra mycket skönare att flyga direkt. Oftast också dyrare tyvärr. Sitter på 38B, gångplats förstås. Planet är helt fullbokat så att få mer än ett säte verkar helt kört. (Inget går upp emot att få mittraden med fyra säten för sig själv. Det har hänt mig tre eller fyra gånger och jag har sovit 6-7 timmar varje gång. Lyx!)

Har laddat med de två första säsongerna av Entourage och senaste numren av Wired och The New Yorker inför flygningen. Borde räcka ett tag.

Nej, inte ute förstås, där är det fortfarande 33-34 grader. Men på SF Cinema i köpcentret MBK kör de luftkonditioneringen på full fart under föreställingarna - vi snackar 17-18 grader. Inte njutbart när man sitter med sandaler och t-shirt. Filmen var Deja Vu med Denzel Washington. Jo då, helt okej.

Lunchen med Adrianna Tan och hennes kompis Thaddeus var trevlig. Vi käkade på en mysig bakgårdsrestaurang nära Silom och pratade ett par timmar. På kvällen tog de bussen upp mot gränsen till Laos och planerade att ta båten till Luang Prabang.

På shoppingfronten är det lugnt: har plockat upp en iSight och en kortläsare som även klarar SD-kort (min gamla klarar bara CF). Har slängt mer än en blick på Ricoh GR Digital, den skulle vara perfekt för att fylla glappet mellan systemkameran och den lilla Canon iZoom:en, men faktum är att man kan få den för i princip samma pris hemma. Och när man hittar både PS3 (35000 Bath för 60GB-modellen) och Nintendo Wii (ca 15000 Bath) blir man ju sugen förstås...

Börjar för övrigt ruttna på Bangkok nu, känns helt okej att jag åker i morgon.

I eftermiddag ska jag träffa Popagandhi för en snabb lunch. I verkligheten heter hon Adrianna Tan, är bosatt i Singapore och skriver en av mina absoluta favoritbloggar.

Hon är en fantastisk skribent och begåvad fotograf, dessutom Macevangelista och något av en gayaktivist. Vi har kommenterat varandras bilder på Flickr ett tag och när hon såg att vi är i Bangkok samtidigt skickade hon ett mejl. Kul!

007

TrackBacks (0) Kommentarer (0)

Ikväll: Casino Royale på EGV:s Gold Class lyxbio i Siam Center (stora fällbara fåtöljer, servering vid platsen mm).

Taxin flyger i 140 mot staden. Solen gigantisk i horisonten, nära Baiyoke tower. Motorvägsbyggen, ruffiga hyreslängor och blänkande skyskrapor. Sukhumwit, streetfood, grillad bläckfisk på spett. 34 grader varmt, jag har semester. Välkommen till Bangkok.

Kommentarer