Recently in Fotografi Category

Självklart ska det vara förbjudet för en hyresvärd att montera dolda kameror i hyresgästernas duschrum. Så är det tydligen inte idag och den nya lagen om olovlig fotografering kom till för att lösa bland annat det. Problemet är att man går mycket längre än så.

Vi börjar med själva paragrafen:
Brottsbalken kap 4, §6a: "Den som olovligen, på ett sätt som är ägnat att kränka den enskildes personliga integritet, fotograferar eller annars med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller i ett annat liknande utrymme, döms för olovlig fotografering till böter eller fängelse i högst ett år. Detsamma gäller den som olovligen fotograferar eller annars med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon på ett sätt som är påträngande, närgånget eller dolt och ägnat att allvarligt kränka hans eller hennes personliga integritet som privatperson.

Till ansvar döms inte om gärningen med hänsyn till syftet och övriga omständigheter är försvarlig. Första stycket gäller inte den som fotograferar eller annars tar upp bild av någon som ett led i en myndighets verksamhet."

Den första meningen reglerar ett antal platser som är skyddade. Det ska till exempel bli förbjudet att stå ute på gatan och fotografera eller filma in i en bostad eller in i en skyddad del av trädgården. Detta är förstås inte alldeles orimligt, men gränsdragningarna blir svåra. Ska den som är intresserad av arkitektur få ta bilder på hus, även om en av de boende skymtar i ett fönster?

Enligt författningskommentarerna ska den typen av bilder dock vara okej. Så länge du inte har uppsåt att fotografera någon där inne och så länge fotograferingen sker "på avstånd". Vi vet ju alla att just uppsåtsfrågor är kristallklara och enkla att avgöra... och hur långt bort är "på avstånd"?

Den andra meningen breddar förbudet till att gälla överallt. Även på allmän plats ska det bli förbjudet att fotografera någon "påträngande, närgånget eller dolt". Så vad betyder det? Jag citerar författningskommentarerna igen:
"Med påträngande menas att fotograferingen är störande. Med närgånget avses att fotograferingen innebär en ingående skildring. Med dolt menas att fotograferingen sker på ett maskerat sätt."

Vad som är "störande" och "ingående" är vansinnigt svåra gränsdragningar. I författningskommentarerna påpekar man noga att grundregeln är att fotografering på allmän plats även i fortsättningen ska vara tillåten, men risken är uppenbar att den som går omkring med en kamera och tar bilder på gator och torg kommer att ifrågasättas i framtiden.

Näst sista stycket i paragrafen reglerar undantag. Det här är kanske det mest problematiska. I författningskommentarerna kan man till exempel läsa följande:
"Ett exempel på en gärning som kan anses försvarlig är när en journalist eller yrkesfotograf fotograferar i syfte att i media kunna visa att en offentlig person i en bostad begår en mycket klandervärd handling."

Tanken är förstås att man inte ska hindra medias arbete och därmed inskränka yttrandefriheten. Men då missar man något fundamentalt: Det är inte bara yrkesmedia som bär yttrandefriheten, och det är i praktiken omöjligt att säga vem som är "journalist" eller "yrkesfotograf".

Journalist är inte en skyddad titel - vem som helst kan sätta det på sitt visitkort. Jag utgår från att man inte drar gränsen vid dem som har presskort från Journalistförbundet. Så vem är journalist? Ska en bloggare få avslöja klandervärda handlingar eller missförhållanden på detta sätt? (Jardenberg har också varit inne på detta.)

Till syvende og sidst avgörs detta i rättstillämpningen förstås. Risken är uppenbar att man drar gränsen vid journalister som arbetar vid medier med utgivningsbevis. Bloggare blir med andra ord knappast undantagna. Risken är uppenbar att även frilansjournalisten/fotografen som arbetar på spekulation hamnar på fel sida gränsen.

Läs hela lagförslaget här (PDF). Läs också invändningarna från TU:s jurist Per Hultengård: "Det finns en gråzon, där fotografen, under någon tiondels sekund kanske, ska avgöra om fotograferandet är tillåtet eller ej, om det är försvarligt eller ej." Omöjligt förstås.

Uppdatering: Se också kritiken från Scanpix. Sakliga och mycket giltiga invändningar om du frågar mig.

vivian.jpg

Du måste kolla det här. Vid en auktion nyligen i Chicago upptäcktes över 40 000 negativ från en hittills tämligen okänd gatufotograf vid namn Vivian Maier. Hon var verksam från femtiotalet in på sjuttiotalet och bilderna är fantastiskt fina.

Vivian Maier - Her Discovered Work

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Projektet att plåta och lägga ut minst en bild om dagenFlickr rullar på. Det blir mycket kvällsbilder tagna runt om i Skogås (ofta i samband med hundpromenad). Ett urval från de första 42 dagarna:

2009-01-10: Fjällnora

2009-01-15

2009-01-17: Moving

2009-01-23

2009-01-29

2009-02-11

Uppdaterat 28/1: Jag har idag kommit överens med Resumé om lämplig ersättning och fått ursäkter från såväl bildchef som chefredaktören. Jag tror på dem när de säger att det var ett misstag och i mina ögon är frågan nu utagerad.

/Pierre

***

Tidningen Resumé publicerar idag en artikel om Marcus Birro. Man väljer att illustrera den med en av mina bilder - utan att jag givit min tillåtelse.

Birro_resume.png


Bilden är med all sannolikhet hämtad från Flickr. På min sida står klart och tydligt copyright-märkning och "All rights reserved". Dessutom finns mina kontaktuppgifter där om någon skulle vilja köpa publiceringsrätten.

Bilden togs för tidningen Accent förra året. Jag återkommer när jag fått besked från Resumé om vart jag ska skicka fakturan...

Uppdatering 16.33: Resumés webbchef har hört av sig och ber om ursäkt. Tydligen har bilden legat i deras bildarkiv ett tag och de som publicerat har tagit för givet att de har haft rättigheterna till bilden.

När jag gör en sökning på Resumés sajt visar det sig att de använt min bild vid minst två tidigare tillfällen, både här och här. På måndag ska jag diskutera lämplig ersättning med bildchefen (som är på semester idag).

Heder åt webbchefen Tobias Rydergren som ber om ursäkt och lovar att de ska betala.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Äntligen skulle man kunna säga. Som jag skrev i fredags så beställde jag den här kameran i september. Nu är den här och det firas med min första (och sannolikt enda) unboxing-video någonsin.


EOS 5D mkII - äntligen levererad from pierrea on Vimeo.

Som ni kanske har sett är nätet fullt av videoklipp av den här sorten. Ofta ungefär lika meningsfulla som detta, men jag har mina skäl.

Jag kommer sannolikt att arbeta mer med video för webben framöver. Bloggen känns som en bra försöksplattform, ni får kanske stå ut med mer rullande bilder framöver.

Det här snabbproducerade klippet är filmat med en Canon G10 kompaktkamera och uppladdat direkt från kortet till Vimeo. Alldeles nyss uppgraderade jag mitt konto där till Vimeo Plus vilket bland annat gör det möjligt att styra utseendet på klippen när man bäddar in dem på andra sajter. En annan fördel är att man kan ladda upp betydligt fler HD-filmer. Kostar en slant men kan nog vara värt det.

Filmen "Världens Baksmälla", inspelad i Uganda och Indien, är för övrigt färdigklippt. Ett lysande jobb av Malin Korkeasalo med redigeringen för övrigt. Hoppas kunna visa den här snart.

eos5dII.jpgJag beställde den 17 september. I början av december skulle den börja levereras men Canon har inte kunnat leverera tillräckligt många kameror för att möta efterfrågan. Men nu är det dags: Min kamerahandlare ringde för en stund sedan och berättade att mitt hus är på ingång och levereras nästa vecka!

Ser framför allt fram emot att kunna plåta på 6400 ISO (och över!) när det behövs. Och att kunna filma med riktig optik - grym feature om du frågar mig. Återkommer med rapporter förstås.

2009-01-02

Dagens bild, 2 januari: En tur på Drevviken efter frukost. Det sägs att det är snö på väg, då gäller det att passa på. Får kramp under fötterna när jag åker, kanske dags att ge upp de gamla Skyllermarksgrillorna och köpa moderna grejor med bra stöd för vristerna? På bilden: Elin och Molly.

Förra året höll mitt projekt att fotografera och publicera en bild om dagen på Flickr till den 14 mars. 74 bilder blev det, en del riktigt bra, andra riktigt tråkiga. Nu testar jag igen, ska försöka hänga i lite längre den här gången.

2009-01-01

Skridskor på Drevviken. Isen riktigt tjock nu efter att ha lagt sig helt runt den 29:e. Snön som kom för några dagar sedan har blåst bort från stora delar av sjön.

DN:s Anna Koblanck (skribent) och Paul Hansen (fotograf) har varit i östra Kongo. De kommer hem med ett intressant reportage som just nu ligger i topp på dn.se. En av Sveriges absolut bästa reportagefotografer har skickats till en farlig och otillgänglig plats och när jobbet publiceras får vi läsare se tre bilder. Tre!

När vi snackar papperstidning är det fortfarande illa men där kan man alltid skylla på platsbrist. Det kan man inte göra på nätet - här finns möjlighet att publicera varenda bra bild som Paul Hansen tog i Goma. Men man låter bli.

DN har blivit bättre på att ta fram bildspel från reportagen, och kanske är det ett på gång även från det här jobbet. Men att inte publicera dem samtidigt med texten... trist!

Uppdatering 23.07: Paul Hansen hör av sig och förklarar:
"Det är mitt fel att bilderna inte ligger som bildspel... ledsen för det, men mitt skäl är att vi har ytterligare en del i av vår rapportering från Kongo - som ska gå någon dag senare - och jag tänker göra ett bildspel där även den berättelsen är inkluderad..."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

... och hittade några favoriter från det senaste året:

23 februari

12 mars

27 januari

18 januari

Independence

Hamngatan

Kommentarer