Recently in Filmande Category

Som tidigare har framgått här på bloggen så har jag börjat nosa på journalistik i videoform. Det är fantastiskt spännande - inte minst eftersom det är ett format som passar utmärkt på webben.

Video ger så mycket mer än ett reportage i skriven form. En människas ansiktsuttryck eller röst kan säga otroligt mycket. Intervjupersonerna talar mer direkt till den som tittar, med både större trovärdighet och känsla som följd.

Ett utmärkt exempel på detta är filmen nedan. Den handlar om hur en ungdomsvårdsskola i Florida under många år ägnade sig åt regelrätt misshandel och tortyr. Producerad av Edmund D Fountain, fotograf på Tampa Bay Times.

Jag har en del idéer om hur videoformatet skulle kunna användas på Accent. Ett sätt är korta filmer från olika evenemang, som senast från narkotikamässan. Det kommer sannolikt att bli mycket sådant från kongressen i sommar.

Ett annat sätt vore att göra mer genomarbetade reportage med människors berättelser i centrum, som i filmen ovan. Återkommer när jag funderat lite till.

Äntligen är allt klart. Redigeringen har varit klar ett bra tag men korrläsning, fixa textningen, vänta på att den engelska versionen ska bli klar... det har dragit ut lite på tiden. Nu är filmen klar att skicka till dvd-pressarna så snart upplagesiffran är bestämd.

Filmen är beställd av IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut och NBV och kommer att användas i informations- och studieverksamhet.

När jag ser slutresultatet hittar jag detaljer som jag kunde gjort annorlunda. Men jag är grymt imponerad av vad redigeraren Malin Korkeasalo gjort med materialet. Hon är ruskigt duktig.

I lördags hamnade jag nere i Downtown och passerade helikopterplattan vid pir 6. Bestämde mig för att ta en tur! Ganska dyrt, men lyckas jag sälja ett par av flygbilderna över Manhattan blir det både en schysst upplevelse och en lönsam halvtimma.


En tur över Manhattan from pierrea on Vimeo.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

24hNYC

TrackBacks (0) Kommentarer (0)

Är i New York för ett par frilansjobb. Som vanligt blir det en del tid över, jag ägnar den åt att gå omkring med kameran förstås. Bilder kan du se på Flickr men jag har också roat mig med att filma lite. Nedan några klipp från de första 24 timmarna.


24hNYC from pierrea on Vimeo.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Äntligen skulle man kunna säga. Som jag skrev i fredags så beställde jag den här kameran i september. Nu är den här och det firas med min första (och sannolikt enda) unboxing-video någonsin.


EOS 5D mkII - äntligen levererad from pierrea on Vimeo.

Som ni kanske har sett är nätet fullt av videoklipp av den här sorten. Ofta ungefär lika meningsfulla som detta, men jag har mina skäl.

Jag kommer sannolikt att arbeta mer med video för webben framöver. Bloggen känns som en bra försöksplattform, ni får kanske stå ut med mer rullande bilder framöver.

Det här snabbproducerade klippet är filmat med en Canon G10 kompaktkamera och uppladdat direkt från kortet till Vimeo. Alldeles nyss uppgraderade jag mitt konto där till Vimeo Plus vilket bland annat gör det möjligt att styra utseendet på klippen när man bäddar in dem på andra sajter. En annan fördel är att man kan ladda upp betydligt fler HD-filmer. Kostar en slant men kan nog vara värt det.

Filmen "Världens Baksmälla", inspelad i Uganda och Indien, är för övrigt färdigklippt. Ett lysande jobb av Malin Korkeasalo med redigeringen för övrigt. Hoppas kunna visa den här snart.

Hamngatan


Länge sedan sist. Några rader om hösten så långt:

September:
Mycket jobb. Var redaktör och jurymedlem för årets upplaga av Topp 100 i Internetworld. De 100 bästa svenska sajterna skulle utses och rangordnas, motiveringar skrivas och pristagare skulle intervjuas. Kul! Och tidskrävande. Förutom Topp 100 och de vanliga Accentjobben gjorde jag också ett par grejor till Proffsfoto, CAP&Design, Forefront och CIO Sweden i samma veva.

Oktober:
Sista rycket med Topp 100 för min del. Lämnade de sista texterna på kvällen den 16:e, åkte till Italien på bröllopsresa den 17:e. Vi hade fyra fina dagar i Rom och lika lång tid med hyrbil i Toscana och bergen norr om Florens.

November:
Tre dagar efter hemkomsten från Italien åkte jag till Bangalore, Indien. Inte särskilt bra planering men nödvändigt för att filmen jag jobbar med ska bli klar innan jul som utlovat.

Jag träffade lokala organisationer som på olika sätt arbetar med fattigdom och alkohol. Det blev över fyra timmar film. Kombinerat med de sex-sju timmar jag filmat tidigare för det här projektet blir det en ganska mastig uppgift att redigera ner allting till de 12-13 minuter det är tänkt att bli.

Att filma och göra ett bra journalistiskt jobb samtidigt är förbaskat svårt. Dels för att det blir mycket att hålla ordning på rent praktiskt, men också för att berättandet i filmform är något annat än det jag är van vid. Det ska bli väldigt spännande att se resultatet av redigeringen om några veckor.

På lediga stunder försöker jag lära mig mer om det här med filmning, både när det gäller själva plåtandet och redigeringen. Det finns förstås klara paralleller med stillbildsfotografering men här kommer ju ett par dimensioner till med i bilden, så att säga. Ljudet inte minst, där har jag mycket att lära.

Här är en kortis jag klippte ihop för ett tag sen som träning. Svarta hundar är alltid svåra motiv, nästan omöjligt att exponera rätt. Och så kunde jag ha klippt lite rappare... men som sagt, det är träning. Klicka här om du vill se klippet i HD, filmen nedan är rejält nedskalad.Molly takes a walk from pierrea on Vimeo.

Kommentarer